Nordbø 3

Solgt

4 950 000

Prisantydning

Boligtype

Leilighet

Totalpris

5 083 090

P-rom

91 KVM

Antall rom

2 Soverom

Nordbø 3 (Solgt)

Toppleilighet i Townhouse | Balkong | Utleiemulighet | Hage | Helse Brg | Bybane | Byfjell | Felles p-plass | Sentralt

Ole Kristian Pahr Alvheim

Ole Kristian Pahr Alvheim

Partner/Eiendomsmegler MNEF

55 55 80 00 47 67 08 70

Les mer om meglerne

Nøkkelinformasjon

ADRESSE PRISANTYDNING OMKOSTNINGER FELLESUTGIFTER
Nordbø 3 4 950 000 133 092 2 400
BOLIGTYPE

EIERFORM ETASJE
Leilighet Selveier 3
AREAL (P-ROM / BRA / BTA) TOMT OPPDRAGSNUMMER
91 / 95 / 0 KVM Eiet tomt, 132 KVM 60230151

Arealer og fordeling pr etasje

Innhold | 3. etasje:
Entré/trapperom (2,8 m²), gang (4,7 m²), bad (2 m²), soverom (9 m²), soverom 2 (7,2 m²), stue (16,7 m²) og kjøkken (14,1 m²)

Innhold | loftetasje:
Gang/trapperom (1,8 m²), bad (ikke målbart pga. takhøyde), loftstue/kjøkken (25,6 m²), bod/garderobe (3,8 m²)

Gulvareal i loftetasje inkl. trappeåpning utgjør 43 m² og takhøyden utgjør 3,42 meter på høyeste punkt.

Balkong
Nordvestvendt balkong på 2,5 m² med utgang fra kjøkken.

Lagringsplass:
Leiligheten har tilhørende to boder i u-etg på 1,6 m² og 4,5 m² (ikke medregnet i tabell for areal)

Primærareal
Alle rom inngår i boligens primærareal (P-rom) med unntak av bod/garderobe (3,8 m²) på i loftetasje.

Merknader om areal:
Primærrom og sekundærrom som til sammen utgjør BRA er oppmålt med laser på stedet. Arealene av hvert rom (nettoareal) summert vil avvike fra oppgitt totalt areal. Dette som følge av at tykkelsen av skillevegger/innervegger og eventuelle sjakter eller piper er trukket fra nettoarealet av hvert rom, men skal iht. målereglene (NS3940) medregnes i totalarealet.

Samlet primærareal (P-rom) = 91 m²
Samlet bruksareal (BRA) = 95 m²

Standard

- Toppleilighet i ark. tegnet Townhouse på Årstad
- Særdeles trivelig nabolag med "Hageby-preg"
- Balkong med kveldssol og eierandel i atrium/stor bakgård.
- Nytt, lekkert kjøkken montert i slutten av 2018.
- 2 soverom, 2 bad og stor loftstue med hybelkjøkken.
- Gulvareal på loft inkl. trappeåpning utgjør 43 m²
- Plassbygget seng på loftet bygget av møbelsnekker.
- Haukeland skole, Haraldsplass og Haukeland sykehus i nabolaget
- Få minutter til bybanestoppet "Haukeland"
- Kort vei til ny bystrand ved Store Lungegårdsvann
- Barnevennlig og rolig boligstrøk
- Basketbane, trampolinepark og kunstgressbane i nabolaget
- To ildsteder ( én i hver etasje)
- Flere lekeplasser i nabolaget
- Byfjellene i umiddelbar nærhet
- Skiløyper i nærområdene på vinteren
- Gangavstand til sentrum via Kalfaret.
- Masse barn i området.
- Ca. 150 meter fra Haukeland skole
- Busstopp i Årstadveien få minutter unna
- Mulighet for leieinntekter i del av egen bolig
- Minutter unna til Pilaren Park på Storhaugen

Presentasjon | Det er med stor glede ZMegleren v/Ole Kristian Pahr Alvheim presenterer denne attraktive toppleiligheten ved Svartediket. Leiligheten ligger 1 km. fra Haukeland sykehus ved foten av Ulriken og ca. 5 minutter fra sentrum med buss. Et særdeles hyggelig nabolag der "alle kjenner alle".

Arkitekten | Townhousene med adresse Nordbø, Lappen og Stemmeveien ble tegnet av arkitekt Olaf Jahnsen. Omkring 1920 var Jahnsen byens mest benyttede arkitekt for sosial boligbygging og arbeidet bl.a. med videre planer for en "hageby" med egne butikker i området Lappen/Bjørndalen. I Lappen ble dette realisert, men nedgangstider og omstendighetene ellers satte etter hvert stopper for hans større prosjekter. Arkitekten har i høyeste grad satt sitt preg på nærområdet ved Svartediket, samt en rekke villaer på Kalfaret, Kalvedalsveien og Fløen. Han er også kjent for Trikkebyen på Møhlenpris og Typebyen i Gutenbergsvei. Kilde: "En bygd i byen" utarbeidet av Svartediket vel i samarbeid med Bergenhus og Årstad kulturkontor og Byantikvaren.

Leiligheten | Leiligheten fremstår som velholdt og fin. (normal bruksslitasje må forventes). I hovedetasjen er det bad, to soverom, romslig og moderne kjøkken fra 2018 og en lekker stue med utsikt mot hagen og sørover. Leiligheten fremstår som moderne, dog er flere klassiske detaljer bevart som gir leiligheten karakter. Det er også to ildsteder i leiligheten. Loftetasjen benyttes i dag som loftstue med flere bruksmuligheter. Profesjonell møbelsnekker har plassbygget en seng i høyden for å utnytte takhøyden og en av de tidligere eierne har etablert et lite bad og satt inn et hybelkjøkken. Gulvarealet på loftet er 43 kvm. Det er egen strømmåler til loftet. Her kan man bo i 3.etasje og loft eller kun bo i 3.etasje, mens en leier ut arealet på loftet på langtidsleie eller korttidsutleie. Loftet er ikke en egen boenhet, men en del av leiligheten. 

Felles P-plass | Tomten til Nordbø 3 er 132 kvm. Bygningsmasser opptar store deler av tomten. Men det er plass til én bil i front av bygget. De tre leilighetene har like rettigheter til denne parkeringsplassen. Det skal være fullt mulig å etablere en ladestasjon på bygget.

Utført vedlikehold/oppgraderinger | To vinduer i 3.etg ble skiftet i 2019 i leiligheten og diverse malingsarbeid ble utført i 2018/2019. Det er énstavsparkett av nyere årgang. Gulv i loftstue/kjøkken er malt i 2023. Plassbygd seng i loftetasje fra 2018. Ny kjøkkeninnredning i høsten 2018. To moderniserte bad i 2013 og 2016. I tillegg er bygget oppgradert i 2022 med blant annet påføring av ny murpuss, pusset og malt to strøk av Lucas Consructions AS. Det er også byttet 3 stk. vinduer i felles trappeoppgang og satt inn ny hovedytterdør i 2022. 

Stor kjøpergruppe | Leiligheten passer utmerket for personer som ønsker en urban livsstil med nærhet til de meste. I området bor det blant annet mange studenter, leger og sykepleiere med tilknytning til Haukeland sykehus og Haraldsplass Sykehus.  I tillegg er området med nærhet til Haukeland skole, barnehager, lekeplasser, fotballbaner, trampolinepark etc. perfekt for småbarnsfamilier.

Sameiet Lappen 32X - Bakgård med "Hageby"-preg | Sameie Nordbø 3 har en eierandel på 1/25 av den den over 2,1 mål store bakgården mellom husene i Nordbø, Stemmeveien og Lappen. (Gnr. 163 bnr. 339). I Bergensammenheng er dette en sjelden vare og bakgården med murbebyggelsen rundt fremstår som en idyllisk "hageby" som en hovedsakelig finner i hovedstaden. For barnefamilier er dette helt ideelt og en stor hage hvor barna kan utfolde seg i trygge omgivelser. Om sommeren arrangeres det gjerne grilling og bursdager, 17 mai frokoster m.m. For ryddighetens skyld kan det nevnes at Sameiet Lappen 32 X kun gjelder bakgården (hagen) og ikke bygningsmassen/eiendommene rundt. Nordbø 3 er et eget sameie.

Nærmeste nabolag | Leiligheten ligger ved foten til Ulriken og ved porten til Svartediket og Isdalen. Fantastisk turterreng idet en går ut døren! Alrek Helseklynge og området betegnes av mediene som Norges mest komplette Helseklynge og et kraftsentrum innen helseforskning, utdanning og behandling. Få minutter unna ligger Haukeland Universitetssykehus, Haraldsplass Diakonale Sykehus, fakulteter fra Universitetet i Bergen, Odontologen m.m. Det er også få minutters gange til både busstopp og bybanestopp. Kommunen har kommet i gang med renoveringen rundt Store Lungegårdsvann. Her skal det komme bystrand og ny park(!). Den planlagte bystranden ligger ca. 1 kilometer fra leiligheten hvor en spankulerer via Blaauws vei og Nubbebakken. Nærbutikken er Rema1000 ved Haraldsplass.

Informasjon | For ytterligere informasjon henvises til bildepresentasjon, der nærmere beskrivelse av leilighetens kvaliteter fremkommer, samt vedlagte Tilstandsrapport og selgers Egenerklæringsskjema.

Velkommen | Samlet sett er dette en innholdsrik og attraktiv toppleilighet i et av byens triveligste strøk!

Oppvarming

El. oppvarming:
Flere vegghengte panelovner.
Ildsted i stue 3.etasje. Peisinnsats med glassfront fra Jøtul.
Ildsted i loftstue. Peisinnsats med glassfront fra Hvam.

Parkering

Én biloppstillingsplass ved inngangsparti (første mann til mølla prinsippet). Det er tre seksjoner i bygget som deler på felles parkeringplass. Pr. i dag er det kun 1 bil i sameiet.

For øvrig er det parkering i offentlig vei (soneparkering).

Tomt

Se vedlagte basiskart fra kommunen med tomtegrense og bygget plassering på tomten.

Beliggenhet

Området ansees som et av byens aller triveligste nærmiljøer og et barnevennlig boligområde uten særlig gjennomgangstrafikk. Det er kort og trygg gangavstand til Haukeland skole ca. 170 meter fra leiligheten hvor det også er busstopp i Årstadveien. Store arbeidsplasser som Haukeland sykehus og Haraldsplass Diakonale sykehus, Statsarkivet, Odontologen ligger en liten rusletur unna. (ca. 1 km.) Kort vei til bybanestoppet "Haukeland Sykehus". For de turglade er strøket et eldorado og et perfekt utgangspunkt for søndagsturen. Turveien innover Isdalen mot Fløyen og Vidden ligger "rett utenfor døren". I tillegg er det turvei fra Bjørndalen opp Ulriken for de sprekeste. Badevann og kanoutleie i Skomakerdiket eller en spasertur i Fjellveien er også populære søndagsturer. Om vinteren er det bare å spenne fast turskiene og sette kursen oppover byfjellene når været tillater det.

Videre har denne leiligheten full tilgang til en drømmebakgård med stor plen, plantekasser, sittebenker, bord etc. Det er også få minutter til Pilaren Park på Storhaugen. Å komme seg til sentrum er enkelt. En kan gå, sykle, ta buss eller bybane. Bussen går "hele tiden" rette borte i gaten.

Det vises for øvrig til vedlagte nabolagsprofil, for detaljert informasjon om nærområdet samt avstand fra boligen til aktuelle servicetilbud.

Adkomst

Adkomst til Nordbø via Svartediksveien eller ved avkjørsel fra Årstadveien ved Haukeland skole og Stemmeveien. 

På finn.no kan du se en konkret kartskisse. Ved å trykke på kartet får du tilgang til en spesifisert reiserute fra din startposisjon frem til boligen.

Byggemåte

Boligens byggemåte er beskrevet på bakgrunn av vedlagte tilstandsrapport.

Om byggemetoden:
Taktekking:
Taksperrer er tekket med sutak, lekter og betongtakstein. Renner og nedløp i plast. Beslag/takhetter i aluminium/stål. Taktekking er av eldre årgang, sannsynligvis fra 1980-tallet (erfaringsmessig pga taksteintype/slitasje).

Veggkonstruksjon:
Yttervegger i murkonstruksjoner, pusset og malt. Påforet på innside med bindingsverk/platekledning. En liten del av fasadene er påmontert fasadeplater. Yttervegger har begrenset isoleringsevne iht. dagens standard. Murfasadene ble pusset og malt i 2022. Arbeidet ble utført av Lucas Construction AS.

Vinduer
Isolerglass i malte trekarmer. Åtte Velux takvinduer. To vinduer i 3-etg ble skiftet i 2019. Takvinduer er av nyere årgang. Tre vinduer er bygget i fellesarealer i 2022

Grunnmur og fundamenter
Fundamentert på antatt faste masser av sprengstein/grov pukk på fjell. Videre grunnforhold er ikke kjent.

Overordnet faglig vurdering av eiendommen:
Avvik som er funnet på befaringsdagen står nærmere beskrevet under de aktuelle bygningsdelene. Ved avhending av eiendommen gjøres det oppmerksom på selgers opplysningsplikt og kjøpers undersøkelses plikt iht. Lov om avhending. Det gjøres på generelt grunnlag oppmerksom på at boligens alder tilsier at det ved ombygning/ modernisering kan fremkomme feil og mangler. En må være klar over at boligen opprinnelig er fra 1920 og at bygningsdeler som ikke er skiftet kan være på slutten av sin levetid.

For ytterligere informasjon henvises til vedlagte tilstandsrapport avholdt av takstmann Trond Bertelsen den 14.09.2023

Oppgitte arealer er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Ansvarlig megler har ikke foretatt kontrollmåling av boligen.

Hva inneholder tilstandsrapporten?
Den bygningssakkyndige/takstmannen undersøker rom og bygningsdeler slik det kommer frem av Forskrift til avhendingsloven. Tilstandsrapporten inneholder bare avvik som den bygningssakkyndige kan se eller kontrollere med enkle hjelpemidler. Det gjøres ikke nærmere undersøkelser slik som åpning av vegger eller andre bygningsdeler. I vegg mot våtrom og rom under terreng kan det borres et hull for å gjøre enkle undersøkelser slik som fuktsøk.

Når du kjøper en brukt bolig:
Når du kjøper en brukt bolig, er det viktig å være oppmerksom på at dette ikke kan sammenlignes med å kjøpe en ny bolig. Måten boligen ble bygget på kan være annerledes enn i dag. Bygninger svekkes over tid, og utsettes for slitasje blant annet på grunn av bruk og vær og vind. Mange boliger fornyes helt eller delvis, noen i flere omganger, eller det oppføres tilbygg.

Særlig for boliger som er pusset opp eller endret, er det viktig å merke seg at fornyelse av overflater ikke nødvendigvis betyr at bygningsdeler er forbedret.

Vurdering mot byggeår:
Takstmann vil vurdere boligen mot hvordan det var vanlig å bygge og regler som gjaldt da bygningen ble oppført (søknadstidspunktet). Takstmannen ser etter avvik som har betydning for og som reduserer boligens funksjon og verdi, og som kommer frem av Forskrift til avhendingslova. Noen rom og bygningsdeler slik som bad og vaskerom, og forhold som gjelder sikkerhet mot brann, rekkverk og trapper osv., vil den bygningssakkyndige vurdere mot dagens regelverk. Etter dagens regelverk vil disse kunne få en tilstandsgrad 2 eller 3, uten at det nødvendigvis er krav om at avviket må utbedres.

Tegninger
Det er framlagt godkjente/stemplede byggetegninger. Kjøkken i 3-etg er flyttet fra sin opprinnelige plassering. Det er inntegnet toalettrom i 3-etg, ikke bad slik det er pr. i dag. Bad og kjøkken i loftetasje er ikke inntegnet i plantegninger fra 2015.

Hulltaking:
Hulltaking er foretatt på soverom, uten å påvise unormale forhold. Relativ luftfuktighet ble målt med lang probe. Den viste relativ luftfuktighet på 64,5 % ved en temperatur på 20,9 grader. Relativ luftfuktighet mellom 60-74 % er akseptabelt

Det gjøres oppmerksom på at vedlagte planskisse ikke stemmer overens hva gjelder faktisk innredning og møblering etc. Den er ikke målbar noe som innebærer at avvik og feil kan forekomme.

Det oppfordres særskilt at man sjekker boligen grundig og nøye med fagkyndig person, før bud blir inngitt.

Vedlikehold/tilstand

Alle bygningsdeler og installasjoner har begrenset levetid. Konstruksjonene er bygget etter lover og forskrifter som tar utgangspunkt i byggeåret og vil normalt ikke tilfredsstille dagens krav. Det vises til vedlagte tilstandsrapport fra bygningssakkyndig hvor noen bygningselementer har oppnådd tilstandsgrad 2 (TG2) og tilstandsgrad 3 (TG3).. Interessenter oppfordres til å sette seg grundig inn i disse punktene samt selgers egenerklæringsskjema. Følgende bygningsdeler har i henhold til vedlagte tilstandsrapport fått tilstandsgrad 2 og 3:

TG2

Utvendig > Taktekking
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.
Tiltak:  Tidspunkt for utskiftning av taktekking nærmer seg. Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.

Utvendig > Nedløp og beslag
Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag. Det er rust på beslag v/takrenne på framsiden. Pipe er noe mosegrodd. Det er snøfangere v/inngangsparti. Forøvrig er det ikke snøfangere på taket. NS 3600 (standard) gir TG 2 når det ikke er snøfangere på hele taket. Dersom taket skal skiftes en gang bør det monteres snøfangere på hele taket.
Tiltak: Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må beslag/renner/nedløp skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Pipe bør vedlikeholdes på utsiden.

Utvendig > Eldre fasadeplater
Mer en halvparten av forventet levetid er oppbrukt. Det er rust enkelte steder på eldre fasadeplater.
Tiltak: Eldre fasadeplater må lokal utbedres, ev. skiftes for å lukke avviket

Utvendig > Eldre vinduer
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på vinduene som ikke er skiftet. Eldre vinduer har normalt sett dårligere isoleringsevne og dårligere vindtetting rundt karmer enn nyere vinduer
Tiltak: Overvåk tilstanden, foreta utskiftninger v/ behov

Utvendig > Felles ytterdør i u-etg + felles eldre vinduer
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt. Eldre dører/vinduer har normalt sett dårligere isoleringsevne og dårligere vindtetting rundt karmer enn nyere dører/vinduer
Tiltak: Overvåk tilstanden, foreta utskiftninger v/ behov.

Utvendig > Dører i leiligheten
Ytterdør i leilighet tar litt i karm. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt (gjelder balkongdør). Eldre dører har normalt sett dårligere isoleringsevne og dårligere vindtetting rundt karmer enn nyere dører.
Tiltak: Overvåk tilstanden, foreta utskiftninger v/behov. Ytterdør bør justeres litt.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Balkongen fremstår med eldre standard. Noe rust ble observert på rekkverk noen steder
Tiltak:  Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyde opp til dagens forskriftskrav. Overvåk tilstanden, foreta utbedringer v/behov.

Utvendig > Utvendige trapper
Utvendig trapp bærer preg av elde/slitasje. Det er riss/sprekk i utvendig trapp.
Tiltak: Generell oppgradering, ev. utbedring må påregnes for å lukke avviket

Innvendig > Eldre overflater/påpekte punkter
Eldre overflater bærer preg av elde/slitasje. Det er ujevne overflater noen steder. Laminatgulv har svelling/slitasje i flere skjøter
Tiltak: Lokal utbedring, ev. utbedringer må påregnes for å lukke avviket.

Innvendig > Felles innvendige trapper
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Det er liten frihøyde i trappeløp. Det er liten frihøyde i trappeløp i deler av trapp i u-etg. Det er ikke sikkerhetsglass i vindu i felles trapperom. Sikkerhetsglass skal forhindre eller minske risikoen for personskade ved sammenstøt med glass.
Tiltak: Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav. Håndløper bør monteres, men det var ikke krav på byggetidspunktet. Det bør monteres sikkerhetsglass i vinduer i trapperom.

Innvendig > Innvendige trapper
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet
Tiltak: Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav. Håndløper bør monteres, men det var ikke krav på byggetidspunktet.

Innvendig > Innvendige dører
Eldre innerdører bærer preg av elde/slitasje. Enkelte innerdører tar i karm.
Tiltak: Enkelte innerdører bør justeres.

Våtrom > Overflater vegger og himling > Bad (2 m²)
Det er påvist svertesopp i silikonfuger. Det er påvist svertesopp i noen fuger i dusjsone. Det er noen riss i himling.
Tiltak: Silkonfuger med svertesopp bør skiftes.

Våtrom > Overflater Gulv > Bad (2 m²)
Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Det er mulighet for at det kan forekomme vannlekkasje på våtrommet hvor vann ikke vil gå til sluk. Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Bom registrert i flere gulvfliser. Ingen stor risiko forbundet med bom i gulvfliser. Sluk er plassert på høyeste gulvnivå (ukurant løsning).
Tiltak: Pga overnevnte forhold bør gulv utbedres. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak å foreta utbedring av gulv på ett våtrom som er eldre enn 5 år.

Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad (2 m²)
Membranen bak innebygd sisterne har ukjent utførelse.
Drenshull under vegghengt toalett er ikke lokalisert. Det er ikke tegn til membranoppbrett v/dør. Smøremembran med ukjent utførelse. Ingen dokumentasjon/bilder av membran.
Tiltak: Innhent dokumentasjon, om mulig. Innhent dokumentasjon om mulig, dvs. bilder av membran i sluk og bilder av membran på gulv/vegger og rundt gjennomføringer. Det bør monteres membranoppbrett v/ døråpning om mulig.

Våtrom > Ventilasjon > Bad (2 m²)
Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Det er benyttet standard dørterskel på bad. På bad skal det benyttes flat dørterskel for å få tilluft slik at  ventilering av badet fungerer. Det er noe ulyd fra el.avtrekksventil.
Tiltak: Dørterskel bør skiftes slik at det blir tilluftspalte under dør. El. avtrekksventil bør undersøkes nærmere, ev. utbedres v/ behov

Våtrom > Overflater Gulv > Bad (ikke målbart pga takhøyde)
Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Det er mulighet for at det kan forekomme vannlekkasje på våtrommet hvor vann ikke vil gå til sluk. Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Bom registrert i flere gulvfliser. Ingen stor risiko forbundet med bom i gulvfliser.
Tiltak: Pga overnevnte forhold bør gulv utbedres. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak å foreta utbedring av gulv på ett våtrom som er eldre enn 5 år.

Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad (ikke målbart pga takhøyde)
Det er rust v/kant av takdusj i dusjsone
Tiltak: Overvåk tilstanden, foreta utbedringer v/behov.

Våtrom > Ventilasjon > Bad (ikke målbart pga takhøyde)
Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.
Tiltak: Det bør etableres tilfredsstillende tilluft til våtrom f.eks. luftespalte ved dør e.l.

Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken (14,1 m²)
Kjøkkenet har ventilator med omluft (kullfilter)
Tiltak: Det er ikke behov for utbedringstiltak.

Kjøkken > Overflater og innredning > Loftstue/kjøkken (25,6 m²)
Det er påvist fuktskjolder/svelling i bunnplate i benkeskap. Det er svelling på skapside på siden av kjøkkenvask.
Tiltak: Skapbunn i kjøkkenskap under vask og skapside med svelling må lokal utbedres, ev. skiftes for å lukke avviket

Kjøkken > Avtrekk > Loftstue/kjøkken (25,6 m²)
Det er manglende forsert mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkkenet.
Tiltak: Kjøkkenventilator må monteres for å lukke avviket.

Tekniske installasjoner > Vannledninger
Det mangler tettemuffer i enden av varerør på rør-i-rør-system. Rørkursene på rør-i-rør systemet på vannledninger er ikke merket. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger (gjelder eldre kobberrør). Det mangler tettemuffer i enden av varerør på rør-i-rør-system i kjøkkenskap i loft-etg. Rørfordelingen v/ bad i 3-etg er montert uten et lukket fordelerskap. Hvis det skulle oppstå en lekkasje, vil ikke denne løsningen konsentrere lekkasjevannet mot sluket, som det ville ha vært tilfelle hvis det var et lukket fordelerskap.
Tiltak: Det må monteres tettemuffer i enden av varerørene. Rørkurser på rør-i-rør system bør merkes. Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. Anlegget bør sjekkes av fagperson, som må utføre eventuelle tiltak på anlegget.

Tekniske installasjoner > Avløpsrør
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger. Det er påvist ufagmessig utførelse av avløpsledninger. Det er påvist ufagmessig utførelse av avløpsledninger (skjult sluk/avløp på bad i loft-etg og avløp i gulv på begge bad).
Tiltak: Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. Anlegget bør sjekkes av fagperson, som må utføre eventuelle tiltak på anlegget.

Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Kursfortegnelse er ikke oppdatert og alle kurser er ikke opplistet (bør utbedres). Det er ikke fremlagt samsvarserklæring på alt el.arbeid som er utført i regi av forrige eier. El. anlegg får tilstandsgrad 2 iht. standard (NS 3600) når det ikke foreligger samsvarserklæring. Det er variabel alder på el.anlegg.  Det må påregnes generell oppgradering/ev. utskiftning av eldre el.komponenter hvis man ønsker dagens standard. Det har ikke vært utført BKK el-kontroll de senere årene. Forskrift om elektrisk lavspenningsanlegg anbefaler at det blir foretatt regelmessig ettersyn av det elektriske anlegget hvert tiende år. På bakgrunn av overnevnte forhold anbefaler jeg en gjennomgang av det elektriske anlegget.

Tomteforhold > Drenering
Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet. Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje
Tiltak: Tiltak for redrenering rundt boligen kan ikke utelukkes. Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må dreneringen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Bruken av underetg/kjeller vil og være avgjørende

Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Skjevheter i etasjeskille kan ha sammenheng med eventuelle skjevheter i fundament. For å kartlegge om det er pågående problemer må det foretas undersøkelser over tid. Dette faller utenfor rapportens mandat, og er derfor ikke utført. Det er noe saltutslag på innside av grunnmur i vaskekjeller. Det indikerer fuktvandring i grunnmur og grunnmur bør ev. undersøkes nærmere og utbedres i det aktuelle område
Tiltak: Bygningen har sannsynligvis satt seg over tid. Det anses ikke som nødvendig med tiltak med mindre det kommer store riss og sprekker.

Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger
Tiltak: Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.

TG3

Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Kostnadsestimat gjelder avretting av gulv i rom som har over 30 mm skjevheter (ikke inkludert fjerning/montering av laminatgulv).
Tiltak: For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000

Innvendig > Pipe og ildsted
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe. Pipevanger er ikke synlige.
Pipe er gjenkledd på bad i loft-etg. Alle sider på eldre piper skal være tilgjengelig/synlige. Poenget med synlige sider er å kunne føre tilsyn og sjekke etter riss/sprekker i pipe. Kostnadsestimat gjelder å gjøre pipevanger tilgjengelig/synlige. Det vil medføre inngrep på bad og det anbefales ikke å gjøre tiltak så lenge det ikke foreligger anmerkning eller fyringsforbud fra feier.
Tiltak: Det bør foretas nærmere undersøkelser av pipeløp. Pipevanger bør gjøres tilgjengelig. Pga pipens alder bør det foretas jevnlig kontroll av pipeløp og det bør foretas piperehabilitering v/behov.
Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000

Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad (ikke målbart pga takhøyde)
Sluk er ikke tilgjengelig for inspeksjon. Det er ikke membranoppbrett v/døråpning. Det er ikke tegn til membran i kasse bak vegghengt toalett. Smøremembran med ukjent utførelse. Ingen dokumentasjon/bilder av membran. Kostnadsestimat gjelder å gjøre sluk/avløp tilgjengelig for inspeksjon.
Tiltak: Tilgang til sluk må bedres både for inspeksjon og rengjøring. Innhent dokumentasjon om mulig, dvs. bilder av membran i sluk og bilder av membran på gulv/vegger og rundt gjennomføringer. Det er ikke sikkert det er sluk på badet, men kun avløp under dusjkar. Løsning bør utbedres. Det bør monteres membranoppbrett v/ døråpning om mulig.
Kostnadsestimat: Under 10 000

Tekniske installasjoner > Felles vaskekjeller
Det er ingen tegn til tettesjikt/membran i rommet. Kostnadsestimat gjelder generell oppgradering og utskiftninger. Kostnadsestimat gjelder oppussing av vaskekjeller med tilsvarende standard. Dersom det skal oppgraderes vil kostnadsestimat være høyere.
Tiltak: Vaskekjeller må oppgraderes/renoveres for å lukke avviket.
Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000

Konstruksjoner som ikke er undersøkt (TG IU)

Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Hele takkonstruksjonen er gjenbygget. Det er ingen mulighet til vurdering utover alder og observasjoner fra underliggende etasje.Pga takets alder: Takkonstruksjonen bør jevnlig kontrolleres og det bør utføres utbedringer v/ behov.

Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Bad (ikke målbart pga takhøyde)
Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende konstruksjoner. Tilstøtende vegger i dusjsone vender mot pipe og kjøkkendel.

Diverse

Boligselgerforsikring
Selger har tegnet eierskifteforsikring i forbindelse med salget, jfr. vedlagte egenerklæringsskjema. Kjøper plikter å lese selgers egenerklæring og er kjent med sin undersøkelsesplikt i henhold til avhendingslovens §3- 10.

Hvitevarer
Kun integrerte hvitevarer som er på visning medfølger i handelen. NB Oppvaskmaskin på kjøkkenet i 3.etasje fungerer ikke som den skal og trenger service før den evt. kan benyttes.

Annet:
Det er ikke innhentet særskilte opplysninger om eventuelle pålegg fra e-verk eller brann/feievesen.

Bakgården - Sameie Lappen 32 X
Bakgården er opparbeidet med flat gressplen, sittegrupper, sandkasse og interne veier. Bakgården er inngjerdet. Parkering med bil er ikke tillatt, men kortere stopp for av og pålessing er tillatt. Bakgården driftes som et sameie og beboerne har felles ansvar for vedlikehold og gressklipping. Det vurderes innkjøp av robotgressklipper slik at gresset til en hver tid er nyklippet og velholdt. Dugnad avsluttes med sosialt lag i bakgården normalt sett i tiden før 17 mai. Denne leiligheten betaler kr. 500,- pr. år i felleskostnad til sameiet som skal dekke drift og vedlikehold av fellesareal.

Det er frivillig velforening i strøket. Se www.svartediketvel.no

Ferdigattest/midlertidig brukstillatelse

Det finnes ingen ferdigattest/midlertidig brukstillatelse av huset fra 1920 i kommunens arkiver. Dette er ikke uvanlig byggets alder tatt i betraktning.

Bergen kommune har utstedt ferdigattest den 09.05-2016
Gjelder: Bruksendring bolig. Bruksendring av loft og et takvindu mot syd.

Bergen kommune har utstedt ferdigattest den 14.04-2015
Gjelder: Fasadeendring Bolig

Bergen kommune har utstedt ferdigattest den 08.03-2010
Gjelder: Oppdeling av bruksenheter bolig.

Bergen kommune har utstedt midlertidig brukstillatelse den 31.10-2005
Gjelder: Oppdeling av bruksenheter bolig.

Sameiebrøk

Sameiebrøk: 120/276.

Det er solidarisk ansvar for oppgradering, drift og vedlikehold av sameiets fellesareal. Kostnad blir fordelt i henhold til sameiebrøken. Se for øvrig vedtektene i forhold vedlikeholdsansvar.

Sameie

Om sameiet:
Sameiet Nordbø 3 består av til sammen 3 eierseksjoner. Adkomst leiligheter via trappeoppgang.

Felleskostnad:
Månedlig felleskostnad utgjør kr. 2.400,- per måned og inkluderer driftskostnader, herunder forsikring av bygg, strøm fellesareal, årskontroll av brannvarslingsanlegg og noe avsetting til fremtidig vedlikehold.

Styregodkjenning:
Det kreves ikke styregodkjenning ved eierskifte.

Felles p-plass:
Sameiets parkeringsplass er felles og disponeres etter første-mann-til-mølla prinsippet.

Dugnad
Det utføres dugnad typisk før 17 mai i felleshagen med alle beboerne i byggene rundt hagen. Det er helt enkle oppgaver som utføres som gressklipping, vedlikehold av flaggstang, vedlikehold av sittegrupper, ny sand i sandkasse, luking i interne veier etc.

Dyrehold:
Dyrehold er tillatt. Dyreholdet må ikke være til sjenanse for de øvrige brukerne av eiendommen.

Forkjøpsrett:
Det praktiseres ikke forkjøpsrett i sameiet.

Utleie salg
Sameiets styre skal underrettes om alle overdragelser og leieforhold.

Kabel-tv og internett
Bergen Fiber/Altibox i leiligheten.

Forsikring:
Sameiets bygningsmasse er forsikret i Gjensidige forsikring med polisenummer 91496925. Innboforsikring tegnes av kjøper.

Legalpant:
Vi gjør oppmerksom på at sameiet har legalpant for forfalte felleskostnader. Pantet er begrenset oppad til 2G (G er Folketrygdens Grunnbeløp)

Dokumenter:
Megler har mottatt informasjonsbrev fra sameiet, vedtekter, innkalling og protokoll fra årsmøte 2022

Dette er et lite sameie som ikke er regnskapspliktig og hvor ordensregler er sunn fornuft. Det er ca. kr. 70.000,- på sameiets felleskonto pr. 15.09.223

Formuesverdi

Boligens formuesverdi utgjør kr. 1 260 817,- for inntektsåret 2021.
Boligens formuesverdi for sekundærbolig utgjør kr. 4 538 941,- for inntektsåret 2021.

Adgang til utleie

Boligen kan leies ut til boligformål, dersom man ikke ønsker å benytte den selv. Det er også mulig å bo 3.etasje og leie loftsetasje på langtidsleie eller korttidsutleie. Styret skal underrettes ved utleie.

Energimerking

Selger er ansvarlig for at boligen har en energiattest. Det foreligger ikke energiattest for denne boligen.
Laveste energikarakter legges derved til grunn: Rød G.

Vei, vann og avløp

- Adkomst eiendom via kommunal vei
- Eiendommen er tilknyttet offentlig vann via private stikkledninger.
- Eiendommen er tilknyttet offentlig avløp via private stikkledninger

Det er solidarisk ansvar for drift, vedlikehold og oppgradering av felles privat vei, vann- og avløpsnett.

Tinglyste erklæringer

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

2000/4278-1/106 17.02.2000 ERKLÆRING/AVTALE
Overført fra: KNR: 1201 GNR: 163 BNR: 552
Best. om branndør fra bnr. 551, seksj. 3 til loftsetg i bnr. 552
GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

2006/8034-2/106 06.03.2006 ERKLÆRING/AVTALE
Denne seksjon har tilleggsdel - bygning.
GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven. Disse vil følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Kommunen har legalpant som sikkerhet for betaling av kommunale avgifter. Legalpant er pant som følger av loven, og som ikke tinglyses. Legalpant følger derfor eiendommen ved salg og panteretten går foran alle andre heftelser.

Regulering

Eiendommen omfattes av kommuneplan (15590000). Formål: Bolig.
Planid: 15590000.
Saksnr: 199703283.
Planens navn: BERGENHUS. KDP FJELLSIDEN SØR.
Type plan: Kommunedelplan.
Planstatus: Gjeldende plan (ikrafttrådt).
Vedtak i kraft: 19.02.2001.

Reguleringssvar fra Bergen kommune ligger vedlagt i prospektet.

Viktig informasjon/salgsvilkår

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Salgsoppgaven er basert på de opplysningene selger har gitt til bygningssakkyndig og megler, samt opplysninger innhentet fra kommunen, Statens kartverk og andre tilgjengelige kilder. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen grundig, gjerne sammen med fagkyndig før bud blir gitt. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelse av eiendommen, eller som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene.

Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan også avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan også ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Egenandel kommer først på tale når det er konstatert mangel ved eiendommen.

Andre opplysninger: For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene. Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset jf.§ 3-9 1. ledd, 2. punktum. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

En forutsetning for salget er at hjemmelsdokument/skjøte for boligen/eiendommen tinglyses på kjøper. Kjøper aksepterer at ZMegleren kan offentliggjøre salgssum m.m. i egen markedsføring. Interessenter og kjøper må godta at selger og megler bruker elektronisk kommunikasjon i salgsprosessen. I tråd med eiendomsmeglingsforskriften vil informasjon om oppdragsgiver, salgsobjektet, interessenter og kjøper bli lagret av meglerforetaket i minimum 10 år. Rett til å velge megler: Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, herunder tilbud om lån eller andre banktjenester. Dette vil si at en bank kan ikke kreve at en eiendomsmegler i den samme banken, må selge din bolig for at du som kunde skal få lån i banken, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3).

Sikkerhetsstillelse: Alle eiendomsmeglingsforetak har lovpålagt forsikring av klientmidler begrenset oppad til 45 MNOK. Enkeltsaker er forsikret for inntil 15 MNOK. Dersom kjøpers låneinstitusjon krever tilleggsforsikring ved omsetning over 15 MNOK, må kjøper selv eller dennes låneinstitusjon dekke kostnaden forbundet med dette.

Lov om hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
 
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.

Finansiering

ZMegleren har inngått et samarbeid med Handelsbanken. Banken kan tilby et godt lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver, slik at du får en hurtig behandling av din låneforespørsel.

ZMegleren mottar ikke formidlingsprovisjon fra Handelsbanken for formidling av lånekunder. Kun navn på personer som har samtykket til det, vil bli formidlet til banken.

Økonomi

Prisantydning 4 950 000
Omkostninger 133 092
TOTALT 5 083 090

Gi bud

Her kan du gi bud.
Klikk direkte på Gi bud under,
eller klikk på ‘Les mer’ om du ønsker
å lese mer om budgivingsprosessen.

VÅRE EIENDOMSMEGLERE

ZMegleren Bergen

Dag Jonny Johannessen

Bergen Sentrum
Partner/Eiendomsmegler MNEF

Erik Alræk

Bergen Sentrum
Partner/Eiendomsmegler MNEF

Ole Kristian Pahr Alvheim

Bergen Sentrum
Partner/Eiendomsmegler MNEF

Hilde Træen Kallmyr

Bergen Sentrum
Partner/Administrasjonsleder

Erlend Hauglid

Bergen Sentrum
Partner/Eiendomsmegler MNEF

Thomas Remes

Bergen Sentrum
Fagsjef / Eiendomsmegler MNEF

Silje Hafsås Sundsøy

Bergen Sentrum
Eiendomsmegler

ZMegleren Nordhordland

Preben Vatne

Nordhordland
Daglig leder | Partner/Eiendomsmegler MNEF

Joakim Ellingsen Bøkenes

Nordhordland
Partner/Eiendomsmegler MNEF

Lene Dragøy

Nordhordland
Partner/Eiendomsmegler MNEF